
Alweer tropische dagen voor de boeg! Er lijkt geen einde te komen aan de warme dagen. Heb jij last van de extreme warmte en sluit jij je het liefst binnen op? Raakt je maag van streek? Heb je sneller last van hoofdpijn en loop je rood aan?
Weet dat je ook met eten en drinken kunt afkoelen. Je koelt je lichaam van binnenuit af. De Chinezen hebben een eeuwenoude traditie in de voedingsleer en daar kunnen wij iets van leren. Dit zijn de 10 beste Chinese manieren om met voeding af te koelen.
Volgens de Chinezen
In China hebben ze niet alleen een speciale visie op geneeskunde met acupunctuur en kruidenleer, maar ze hebben ook een speciale visie op voeding, de traditionele Chinese voedingsleer. Net als in de Ayurveda kijken ze heel breed, zoals naar je aanleg, je medicijngebruik, je geestelijke belasting en je leefklimaat. Zo maakt de Chinese voedingsleer ook onderscheid tussen verwarmende (yang) en verkoelende (yin) voedingsmiddelen en is ze van mening dat de manier van bereiden een thermische werking heeft. Grillen, bakken, braden en stoven zorgen dat je eten meer verwarmend op je lichaam werkt. Alles komt in beweging en je kunt afvalstoffen beter afvoeren. Lamsvlees, kaneel, kruidnagel, ui en wortel zijn voorbeelden van verwarmende voedingsmiddelen.
Aanleg en omstandigheden
Je aanleg, ook wel constitutie genoemd, bepaalt mede wat goed voor je is om te eten. Ben je een kouwelijk type dan heb je meer behoefte aan verwarmende voeding. Ben je een warmbloedig type en heb je het juist nooit koud, dan neig je sneller naar verkoelend eten. Ook je type spijsvertering bepaalt wat goed voor je is om te eten en wat niet. Heb je een sterke spijsvertering, dan kun je die lappen vlees van de barbecue prima aan. Heb je een zwakke spijsvertering, dan heb je meer behoefte aan rauwkost en licht verteerbare voeding. In dit laatste geval ga je positieve resultatenboeken zodra je verkoelend gaat eten.
1. Planten die sneller groeien, werken meer verkoelend
Zomergroenten zoals radijsjes, raapstelen, sla en komkommer groeien snel en zijn veel sneller te oogsten dan bijvoorbeeld kolen, wortels en peterselie. Ze groeien alleen in de zomer, vandaar ook dat ze meer verkoelend op je lichaam werken. Bovendien bevatten snelgroeiende groenten meer water en ook dat werkt verkoelend.
2. Groenten die blauw, groen of paars zijn, werken verkoelend
Groenten met deze kleuren werken verkoelender dan groenten die rood, oranje of geel zijn. Een groene appel werkt dus verkoelender dan een rode appel. Voor blauwe bessen geldt hetzelfde in vergelijking met rode bessen. De blauwe werken verkoelender.
3. Groene bladgroenten
Bladgroenten groeien snel waardoor ze verkoelend werken. Zijn ze groen dan werkt de verkoeling dubbelop. Eten dus die spinazie, snijbiet, rucola, sla, paksoi en raapstelen. Je kunt ze als rauwkost eten of kort roerbakken.
4. Rauwkost
Als je naar de manier van bereiden kijkt, werkt het eten van rauwkost het meest verkoelend. Zoals gezegd werken grillen en bakken juist verwarmend. Kort koken in een laagje water heeft een neutrale werking, niet speciaal verkoelend of verwarmend. In de zomer eten we juist meer rauwkost en in de winter zijn stoofschotels en soep meer op zijn plaats. Ben je kouwelijk aangelegd of heb je een zwakke spijsvertering, laat de rauwkost in de winter dan vooral staan.
5. Verkoelende granen
Gierst, gerst en tarwe zijn de granen die verkoelend werken. Rijst is ook een goed alternatief omdat het als energetisch neutraal wordt bestempeld. Van allemaal kun je een heerlijke maaltijdsalade maken met dit warme weer. Haver werkt verwarmend en is in de winter juist lekker als pap.
6. Fruit
De fruitsoorten die je echt vanbinnen laten afkoelen zijn appel, banaan, peer, (water)meloen, tomaat en alle citrusvruchten. Eet gerust ook alle andere soorten die we in de zomer vers kunnen oogsten, want ze hebben een neutrale werking, dus ze warmen je zeker niet op. Tenzij je ze gaat verwarmen natuurlijk, dan verdwijnt het verkoelende effect.
7. Kruidenthee
IJskoude dranken werken op je maag als een druppel op een gloeiende plaat. Hetzelfde geldt voor ijsjes. Je voelt wel verkoeling maar het verzwakt je spijsvertering. Denk maar aan de bodem van je pan als je die gloeiendheet met koud water overgiet. Die gaat sissen en borrelen en dat gebeurt ook in je maag als je ijskoud eet of drinkt. Beter is het drinken van kruidenthee. Extra verkoelend is groene thee, muntthee en thee van citroenmelisse. Een combinatie van deze drie met een schijfje verse citroen is overheerlijk!
8. Yoghurt
Koemelk producten en vooral yoghurt werken verkoelend. Wat denk je van een kom yoghurt als ontbijt met heel veel verse vruchten? Dan heb je vast een voorsprong op een hete dag.
9. Tofu en tempeh
De sojaproducten tofu en tempeh werken ook verkoelend, net als sojamelk of sojayoghurt. Als je gaat barbecueën kun je bijvoorbeeld een spies met tofu en groenten maken.
10. Doen
Samengevat is het beste menu om af te koelen vegetarisch of veganistisch. Vlees werkt verwarmend en van de vissoorten werken alleen mosselen en krab verkoelend. Eet groenten en fruit in overvloed en maak salades van gierst, rijst of gerst. Eet peulvruchten zoals tuinbonen, erwten en kapucijners en vul ze aan met tofu en tempeh. Eieren en kaas kun je prima gebruiken voor de afwisseling en neem op zijn tijd een portie yoghurt. Barbecueën? Bedenk dat deze manier van bereiden verwarmt, net als vlees. Geen probleem als je een sterke spijsvertering hebt, maar is die zwak, kies dan voor de juiste verkoelende voeding ernaast.
Geraadpleegde bron: het boek ‘Healing with whole foods. Oriental traditions ans modern nutrition’ van Paul Pitchford.